Elämyksellistä oppimista Bengtsårin luontoretkellä

Merilahden peruskoulun luonto- ja tiedepainotteisessa opetuksessa opiskelevat 8.-luokkalaiset tekivät kahden yön leirikoulun Hangon edustalle Bengtsårin saarelle. Mitä leirikoulussa tapahtui ja opittiin? Tämän lukuvuoden ensimmäisessä blogikirjoituksessa oppilaat kertovat leirikoulusta.

Merilahden peruskoulun luonto- ja tiedepainotteisessa opetuksessa opiskelevat 8.-luokkalaiset matkasivat leirikouluun Benkkuun eli Bengtsårin leirisaareen. Saari sijaitsee Hangon edustalla.

“Benkkuolympialaisia ja seikkailua

Saarella meille tehtiin Bengtsårin olympialaiset. Olympialaisissa olisi erilaisia tehtäviä ja voittaja sai siitä pisteitä. Ensimmäiselle sijalle tehtävässä tullut joukkue saisi 2 pistettä ja toiselle sijalle tullut joukkue saisi 1 pisteen. Olympialaisten erilaisia aiheita oli muun muassa fysiikka, matematiikka, kemia, biologia, liikuntaa ja maantietoa.

Luultavasti meillä oli kuusi erilaista kilpailua. Ne kilpailut olivat 1. heijastussuunnistus, 2. sienten kerääminen 3. sienten tunnistaminen 4. kävellä yhtä nopeasti kaksi kertaa talon ympäri 5. sammalten kerääminen 6. loppusiivous ja 7. paperilla olevat tehtävät.

Sienten keräämisessä opimme missä sieniä voisi löytää. Sieniä löytyi eniten metsän sisältä puiden juurilta ja sammalien ja mustikkapensaiden keskeltä.

Sienten tunnistamisessa opimme tunnistamaan sieniä ja tiedon hakua koska me saimme käyttää sienikirjoja ja omia kännyköitä.

Sammalten tunnistamisessa opimme tunnistamaan kuutta eri sammallajia toisistaan. Haastavinta oli löytää sulkasammal. Muita sammalia olivat karhunsammal, rahkasammal, kynsisammal, seinäsammal ja kerrossammal.

Saarella kävimme myös näköalakalliolla. Ja sinne me jouduimme suunnistamaan ihan itse. Matkalla sinne me näimme rantakäärmeen ylittävän tien.

Näköalakalliolla testasimme kaikua metsään. Mitä lähempänä olimme vastarantaa niin sitä paremmin kaikui. Näköalakalliolla oli myös todella hieno näköala.

Menimme myös etsimään hiidenkirnua. Matkalla sinne löysimme kallion, joka oli aivan sammalten peitossa. Valitettavasti emme löytäneet hiidenkirnua mutta sillä matkalla keräsimme kaikki sammaleet mitkä piti löytää.

Soudimme myös kajakeilla, ja se oli todella kivaa. Soudimme saaren edessä kaislikkojen lähellä. Meillä oli pelastusliivit päällä kun soudimme. Onneksi minä en kastellut itseäni mutta jotkut muut saattoivat kastella itsensä.”

Sieniä löytyi syvällä metsän uumenissa. Tunnistatko kuvan sienen?

“Sieniä kasvaa mustikkapensaiden seassa

Saarella aloitimme Bengtsårin olympialaiset. Pidimme monta turnausta, että tiesimme kuka voittaisi. Turnaukset erosivat toisistaan. Turnauksien aiheena olivat biologia, fysiikka, matematiikka, kemia ja maantieto. Bengtsårin olympialaiset jakautuivat seitsemään eri turnaukseen, kuten sienten etsimiseen, niiden tunnistukseen, heijastussuunistus, tehtävien ratkominen, loppusiivous, tehtävä, jossa piti kävellä kaksi kertaa talon ympäri, ja piti tulla samaan aikaan kuin ensimmäinen kävely kerta sekä sammalten kerääminen.

Opimme löytämään sieniä. Sieniä löytyi syvällä metsän uumenissa. Ne sijaisivat kosteilla paikolla, kuten mustikkapensaiden seassa. Täytyi tunnistaa myös sienilajeja. Saimme käyttää apunamme puhelimia ja jopa kirjoja. Tämän aikana oppimme tiedon etsintää, jotta löytäisimme sienet. Opin myös tunnistamaan samalla sieniä.

Osana turnausta oli sammalten tunnistus. Vaikeinta sammaleen tunnistuksessa oli löytää sulkasammal, joka kasvoi vain yhdessä paikassa. Opimme tunnistamaan sammalia, kuten karhunsammal, kynsisammal, sulkasammal, rahkasammal, seinäsammal ja kerrossammal.

Kun menimme näköalakalliolle suunistimme sinne omin avuin, jonka avulla suunistustaitoni paranivat. Matka näköalakalliolle oli pitkä ja raskas, mutta lopulta pääsimme sinne. Näköalakallio oli todella korkea. Testasimme siellä kaikua, mitä lähempänä oli kallion reunaa sitä voimakkaammin kaiku kuului.

Menin myös kalastamaan. Ensimmäinen vaihe kalastamiseen oli madon löytäminen. Lopulta löysimme paikan, jossa oli kaivettu matoja. Pistimme madon koukkuun, ja aloimme kalastamaan. Valitettavasti emme saaneet kaloja, koska ne olivat liian pieniä, ja ne eivät tarttuneet koukkuun kunnolla. Tämän ansiosta opin kalastamaan.

Opin myös soutamaan kajakilla, joka oli mahtavaa. Soudimme saaren lähistöllä. Käytimme pelastusliivejä aina kun soudimme. Kun soudimme kajakilla kastuimme yleensä.

Näimme saarella erilaisia lajeja, joita opin tunnistamaan. Näitä lajeja oli esimerkiksi rantakäärme, joka oli kooltaan pieni ja sillä oli keltaiset täplät korvien kohdalla,  musta kyy ja valkohäntäkauris, jolla oli perhe.”

“Ei aivan perus koulupäivä?

  • Leirillä opin halkomaan puita.
  • Leirillä oli joitain tehtäviä mutta ne eivät olleet niin tylsiä.
  • Leirillä oli ihan kivaa.
  • Leirillä sai tehdä vapaa-ajalla mitä halusi.
  • Leirillä suunnistettiin yöllä.
  • Leirillä etsittiin ja tunnistettiin sieniä.
  • Leirillä mentiin katsomaan maisemia maisemakalliolle.
  • Leirillä meidän ryhmän nimi oli Catfish.”